Gold Cross

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Εκκλησιαστικές αντιδράσεις προκαλεί το "Corpus Christi


Εκκλησιαστικές αντιδράσεις προκαλεί το "Corpus Christi" "Απαράδεκτο" χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ το έργο του αμερικανού συγγραφέα 
Μια θεατρική παράσταση φαίνεται να πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Πρόκειται για «το αιρετικό έργο του Τέρενς ΜακΝάλι CORPUS CHRISTI» που ανεβαίνει την Τετάρτη σε θεατρική σκηνή των Αθηνών και παρουσιάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την «ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση». Ωστόσο, το δημιούργημα του Τερενς ΜακΝάλι έχει προκαλέσει συζητήσεις – και αντιδράσεις – σε όλο τον κόσμο αφού η ιστορία αναφέρεται στον Ιησού και τους 12 Αποστόλους οι οποίοι παρουσιάζονται σαν… ομοφυλόφιλοι που διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους.

«Είναι απαράδεκτο, είναι ανιστόρητα έργα και προκαλούν την πίστη των ανθρώπων. Αυτά τα έργα δεν έχουν σχέση με τα ιερά κείμενα. Δεν μπορούν να παρουσιάζονται και μάλιστα σε μια χώρα που έχει μια μεγάλη θρησκευτική παράδοση. Δεν μπορεί ο κάθε συγγραφέας να παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο την ιστορία του Ιησού. Είναι απαράδεκτό», δήλωσε στο Amen.gr o Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη στην Αθήνα. Λίγες ώρες αργότερα αναμένεται να κάνει την πρόβα τζενεράλε και η θεατρική παράσταση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και καταχωρίσεις στο διαδίκτυο το Corpus Christi παρουσιάζει την ιστορία του Ιησού και των Αποστόλων από τη σκοπιά της … διαφορετικότητας. Γραμμένο το 1997, ανέβηκε σε θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης το 1998, παρουσιάζει τον Ιησού και τους Αποστόλους σαν ομοφυλόφιλους άνδρες που ζουν στο σύγχρονο Τέξας. Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα μοντέρνο σκηνικό ζωής, με τηλεόραση και υπολογιστές αλλά και αναχρονισμούς με αναφορές στη Ρωμαϊκή κατάκτηση. «Ο Ιούδας προδίδει τον Ιησού για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Ο Ιησούς τελεί το γάμο μεταξύ δύο Αποστόλων», γράφει το σχετικό λήμμα στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας και δεν είναι λίγοι οι κληρικοί αλλά και οι θεολόγοι που -ανεπίσημα- χαρακτηρίζουν «βλάσφημο» το έργο του αμερικανού συγγραφέα.

Στα ελληνικά δημοσιεύματα που ανακοινώνουν την επικείμενη θεατρική παράσταση, αναφέρεται ότι οι 13 νέοι «συναντιούνται σε ένα ταξίδι κατά το οποίο η φιλία τους δοκιμάζεται από τον Έρωτα, την Αγάπη, την Καριέρα και την Προδοσία ως την άλλη όψη της Θυσίας».

«Το Κόρπους Κρίστι είναι ένα έργο που αφηγείται με καινούριο τρόπο την πιο παλιά και πλέον αμφιλεγόμενη ιστορία για τον Άνθρωπο, σε μία κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες αξίες και ιδανικά και σε μία περίοδο που περισσότερο από ποτέ παλεύουμε να φιλτράρουμε τα όσα μας έχουν «σερβιριστεί» ως επίσημη Αλήθεια και Ιστορία. Στην εποχή, λοιπόν της περίφημης «κρίσης», αυτό το έργο δίνει την αφορμή να κρίνουμε, να συγ-κρίνουμε και να δια-κρίνουμε τις αξίες που θέλουμε να υπηρετούμε», αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Πάντως σε κανένα από τα ελληνικά δημοσιεύματα δεν συσχετίζεται  ευθέως η ιστορία της παράστασης με εκείνη που – κατά τα διεθνή δημοσιεύματα – επικεντρώνεται η αμερικανική εκδοχή του έργου του Τέρενς ΜακΝάλι.
Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου