Gold Cross

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Λόγοι Αγίων για την Προσευχή


Ο Άγιος Ησύχιος γράφει για την προσευχή:
" Απο τη συνεχή μνήμη και επίκληση του Κυρίου Ιησού προέρχεται μέσα στο νου μας μια θεϊκή κατάσταση. Τούτο συμβαίνει, αν επικαλούμεθα τον Κύριον Ιησού με θέρμη καρδίας βοώντες προς Αυτόν μέρα-νύχτα, οπότε η συνέχεια γεννάει τη συνήθεια και η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση!... Όταν έρθει σ' αυτή την κατάσταση ο νούς μας, επιζητεί τους πολέμιους διαβόλους - όπως ο κυνηγητικός σκύλος το λαγό στο δάσος- για να τους εξαφανίσει! ".
* * *

Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος για να μας δείξει οτι συνέχεια και με προσοχή πρέπει να προσευχόμαστε στον Θεό, γράφει:
" Καθώς μια οικία, που έχει μέσα της τον νοικοκύρη, είναι καθαρή, έτσι και η ψυχή που έχει μέσα της το Δεσπότη Χριστό διαμένοντα είναι πεντακάθαρη, διότι τον Κύριο με όλους τους πνευματικούς θησαυρούς έχει ένοικον και οδηγόν!...

Ουαί δε στην ψυχή εκείνη, της οποίας αποδημεί ο Δεσπότης Χριστός!... Γιατί τότε η ψυχή αυτή είναι έρημη από αρετές και γεμάτη από κάθε ακαθαρσία και ακαταστασία. Εκεί σειρήνες και δαίμονες κατοικούν, όπως στην ερημωθείσαν οικία αίλουροι και σκυλιά και κάθε ακαθαρσία.
Ουαί στην ψυχή εκείνη, η οποία δεν σηκώνεται από το φοβερό πέσιμο της και μέσα της έχει τους δαίμονες, που την πειθαναγκάζουν ν' αποστρέφεται τον Ουράνιον Νυμφίοντης αποσπώντας το νου της από το Νυμφίο Χριστό και παρασύροντας τον στις βιοτικές μέριμνες.... Όταν δε η ψυσή αυτή επιστρέψει στον Κύριο επικαλούμενη Αυτόν νύχτα-μέρα, θα καθαρίσει αυτήν από την κακία που έχει μέσα της, οπώτε άμωμη και άσπιλη νύμφη θα παραστήσει αυτήν ενώπιον Του.
Εξέτασε τον εαυτό σου:
α) Αν σε οδηγεί στο Φως το αληθινό
β) Αν τρώγεις την αληθινή βρώση και πόση, που είναι ο Κύριος.

Εάν είσαι έρημος και στερείσαι τούτων, ζήτα μέρα και νύχτα να λάβεις αυτά που στερείσαι.
* * *

Ο Θείος Χρυσόστομος παραγγέλει σ' όλους τους τεχνίτες αυτά:
" Είσαι χειροτέχνης; Ψάλλε. Κάθεσαι; Ψάλλε. Είναι μεγάλος βοηθός ο Ψαλμός".
* * *

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει:
" Ας μην προφασιζόμαστε λέγοντας πως είναι αδύνοτο να προσευχηθεί εκείνος που εργάζεται στις βιοτικές ασχολίες, αφού δεν μπορεί την ώρα της δουλειάς να πάει στο Ναό.
Γιατί όπου και να είσαι μπορείς να προσευχηθείς.
Κανένας τόπος δεν εμποδίζει και καμμιά ώρα δεν είναι ακατάλληλη. Κι αν τα γόνατα δεν κλίνεις κι αν το στήθος δεν χτυπήσεις και τα χέρια σου στον ουρανό δεν σηκώσεις, αρκεί μόνο διάνοια (νους) καθαρή να δείξεις και δημιούργησες οτι χρειάζεται για προσευχή"
* * *
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στα διάφορα συγγράμματά του γράφει:
" Αυτή δε η οδός και η μέθοδος είναι η παντοτινή προσευχή και η προς τον Θεό ευχαριστία· διότι όποιος συνηθίσει να συνομιλεί με τον Θεό με την προσευχή και να ευχαριστεί Αυτόν πάντοτε, αυτός είναι φανερό οτι θέλει να έχει παντοτινή και διαρκή χαρά στην καρδιά του!".

* * *
 Αν λοιπόν εσύ, αδελφέ μου, θέλεις να ακουσθείς ευκολότερα από τον Θεό και να λάβεις εκείνο που ζητάς, αγωνιζου όσο μπορείς με τη νοερά αυτή προσευχή παρακαλώντας το Θεό μ' όλο σου το νου σου και την καρδία σου να σ' ελεήσει και να σου δώσει εκείνα, που είναι συμφέροντα για τη σωτηρία σου.
Μάθε και τούτο, οτι η νοερά προσευχή απαιτεί περισσότερους κόπους από την προσευχή που λέγεται με το στόμα. Γι' αυτό και φθάνει στ' αυτιά του Κυρίου γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από τις φωνές του στόματος! ... Γι' αυτό και ο Κύριος έλεγε στον Μωυσή, που νοερά μόνο με την καρδιά του Τον παρακαλούσε για τους Ιουδαίους: " Τι βοάς προς με "...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου